Αρχείο κατηγορίας Uncategorized

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ – ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, φάνηκε και θα φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο διατροφικός, διαμετακομιστικός, ενεργειακός και υγειονομικός τομέας καθίστανται κομβικοί τομείς για την επιβίωση μιας κοινωνίας σε έκτακτες καταστάσεις.
Φάνηκε και θα φαίνεται όλο και περισσότερο ότι οι δημόσιες υπηρεσίες μιας οργανωμένης πολιτείας και όχι οι ιδιωτικές εταιρίες μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης.
Φάνηκε και θα φαίνεται όλο και περισσότερο ότι η διαρκής υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών από το κράτος, με βασικούς τομείς της ζωής να αποτελούν άλλο ένα επιχειρηματικό πεδίο της νεοφιλελεύθερης αγοράς, είναι σε πλήρως αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της εξυπηρέτησης των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και ιδιαίτερα της κοινωνικής βάσης.
Φάνηκε και θα φαίνεται όλο και περισσότερο, ότι οι αξίες της προσφοράς, της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης είναι εκείνες που μπορούν να κρατήσουν μια κοινωνία όρθια, όχι μόνο βιολογικά αλλά και ηθικά και ψυχικά. Το παράδειγμα των υγειονομικών υπηρεσιών, των υπαλλήλων στην καθαριότητα και πολλών άλλων τομέων στο σήμερα είναι ξεκάθαρο.
Φάνηκε και φαίνεται όλο και περισσότερο ότι το στοίβαγμα των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις και όχι μια πιο αποκεντρωμένη και οικολογικά ισορροπημένη πληθυσμιακή κατανομή –ακόμα και σε μια χώρα με μεγάλο ποσοστό έκτασης σε ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές- είναι μία βασική παράμετρος ταχύτατης διάδοσης μιας ασθένειας ώστε να καταστεί πανδημία.
Φάνηκε και θα φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ένας πλανήτης που τείνει, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, να εκμηδενίσει τις αποστάσεις με τα αεροπορικά μίλια, καθίσταται μια μεγάλη φυλακή για τεράστιους πληθυσμούς εξαιτίας της ταχύτατης μετάδοσης μιας πανδημίας.
Φάνηκε και θα φαίνεται όλο και περισσότερο ότι όσο κι αν εξελίσσεται η βιοτεχνολογία και η βιοϊατρική, οι υγειονομικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν οι συνθήκες με τις οποίες είναι οργανωμένες οι σύγχρονες κοινωνίες επιτρέπουν την ταχεία μετάδοση μιας ασθένειας στους συσσωρευμένους πληθυσμούς και από επικράτεια σε επικράτεια.
Φάνηκε και θα φαίνεται όλο και περισσότερο ότι η μισθωτή δουλεία είναι μια συνθήκη απόλυτου εξαναγκασμού, κατά την οποία, σε κρίσιμες στιγμές, οι αφέντες θα κοιτάξουν τη δική τους τσέπη και τη δική τους επιβίωση, οδηγώντας στην ανέχεια και την ανεργία τους μισθωτούς σκλάβους.
Θα καταφέρει το κράτος να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση;
Ποιο θα είναι το τοπίο σε όλους τους τομείς της ζωής –ειδικά στον εργασιακό/οικονομικό– που διαμορφώνεται κάθε μέρα αλλά και μετά την πάροδο αυτής της πανδημίας; Πόσο τα μέτρα πειθάρχησης των πληθυσμών που επιβάλλονται θα επιτρέψουν στα κράτη την ακόμα πιο έντονη εμπέδωση και την παραμονή μιας ακόμα μεγαλύτερης αστυνομοκρατίας στους δρόμους των πόλεων; Πόσο θα επηρεαστεί η καθεμία και ο καθένας μας από την κλεισούρα και την οικονομική δυστοκία μετά από έναν-δύο μήνες;
Θα καταφέρει η κοινωνία ν’ αντιμετωπίσει αυτή την κρίση;
Δεν θα αρκεστούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας απλά το πότε θα περάσει και το τί θα κατακάτσει στο τέλος. Εδώ και τώρα, κάθε μέρα, θα προχωρήσουμε επιθετικά στη διαμόρφωση αυτών των μορφών αυτοοργάνωσης και κοινωνικού συνδικαλισμού που θα έπρεπε πολύ περισσότερο να έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν. Όλα αυτά που είκοσι χρόνια τώρα εκφράσαμε και εκφράζουμε μέσα από την όποια δυναμική έχει η δραστηριοποίησή μας, θα πρέπει όχι πια να βαδίζουν αλλά να τρέξουν. Καλούμε τις φίλες και τους φίλους μας να τα κάνουμε λοιπόν να τρέξουν.
Κάθε μέρα, τώρα από το σπίτι μας, από τη μικρή μας παρέα, από τους συντροφικούς και γειτονικούς μας δεσμούς, να διαμορφώσουμε εδώ και τώρα ένα σχέδιο για τη διαμόρφωση μορφών οργάνωσης με γνώμονες, από τη μία πλευρά, την αποκέντρωση, την κοινοτικοποίηση, τη διατροφική αυτοδυναμία, την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη. Από την άλλη πλευρά, την κοινωνική/λαϊκή αυτοάμυνα και τον μαχητικό κοινωνικό συνδικαλισμό.
Οι πραγματικές ανάγκες και οι αληθινές κοινωνικές αξίες βρίσκονται μπροστά μας πλέον γυμνές και καθαρές όσο κι αν το κράτος προσπαθήσει να τις μακιγιάρει παριστάνοντας από τα καθεστωτικά μέσα «ενημέρωσης» τον προαγωγό τους.
Ο κύκλος της Ευτοπίας, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα βοηθήσει όσο μπορεί στη διαμόρφωση και πραγμάτωση ενός τέτοιου σχεδίου για ν’ αντιμετωπίσουμε το ζόφο και την ανέχεια, με συλλογικούς και κοινοτικούς όρους.
Καμία ιδέα δεν έχει αξία αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν μετουσιωθεί σε πράξη και δράση. Και καμία ιδέα δεν μπορεί να επιζήσει κοινωνικά αν δεν «επιμολυνθεί» και δεν επιβιώσει μέσα στο ίδιο το κοινωνικό σώμα και όχι μένοντας μέσα στα κείμενα, τις αφίσες ή τα κεφάλια αυτών που την έχουν.
Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη αυτοδιαφήμιση των όσων κάνουμε. Πολύ περισσότερο, δεν χρειάζεται περισσότερη διαφήμιση των όσων πράττουμε σε σχέση με την ίδια τους την πραγματική αξία, όπως είθισται να συμβαίνει έως σήμερα με όλες τις δράσεις που γίνονται. Χρειάζεται κάθε μέρα να γίνονται συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα και σαν ένας αθόρυβος αντι-ιός να καταλάβουμε πραγματικές και όχι φαντασιακές, εκτεταμένες και όχι αδύναμες, διάσπαρτες και ουσιαστικά ασύνδετες μεταξύ τους θέσεις μάχης.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας ακούγοντας τις οδηγίες τους. Οργανώνουμε εδώ και τώρα δίκτυα αλληλοβοήθειας σε επίπεδο γειτονιάς/δήμων και δεν περιμένουμε από το κράτος «να δώσει τη λύση» σε όλα γιατί δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί. Διαμορφώνουμε άμεσα μορφές οργάνωσης που τονώνουν και το πρακτικό περιεχόμενο αλλά και το αίσθημα της κοινωνικής και διατροφικής αυτοδυναμίας, οργανώνουμε πυρήνες κοινωνικής/λαϊκής αυτοάμυνας για να μην επιτρέψουμε καμία άλωση της αξιοπρέπειάς μας σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Γη και Ελευθερία.

Κύκλος της Ευτοπίας

20/3/2020

eutopia.gr        eutopiclibrary.espivblogs.net

Μάης 2019 – ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτά για το μήνα Μάη

Τετάρτη – 1/5 – ΑΠΕΡΓΙΑ (Κλειστά)

Σάββατο – 4/5, 12 – 3 μ.μ.

Τετάρτη – 8/5, 5 – 8 μ.μ.

Τετάρτη – 15/5, 5 – 8 μ.μ.

Τετάρτη – 22/5, 5 – 8 μ.μ.

Τετάρτη – 29/5, 5 – 8 μ.μ.

και κατόπιν συνεννόησης (μέσω email) για άλλη μέρα και ώρα

διεύθυνση: Θηβών 353, Αιγάλεω (2ος όροφος), πλησίον σταθμού ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω

Ciao (Αντίο) Orso…

“Σύντροφε μας εσύ”

Οι καρδιές μας, πορφυρό υφαντό.
Να σ’ αγκαλιάσει και με τη θέρμη σου να μας θρέψει.
Πρόσφυγες στη δική σου καρδιά,  όλοι εμείς να χωρέσουμε
για να ξαποστάσουμε, για να ανασάνουμε, για να παρηγορηθούμε.
Μας έσωσες όλους.
Μας ξαναγέννησες όλους .
Μονάκριβη πατρίδα μας.

Σύντροφε μας εσύ!

Για τον Όρσο, Lorenzo Orsetti

Ευτοπική Βιβλιοθήκη, Απρίλης 2019

Παρουσίαση του βιβλίου κ της καμπάνιας ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΗ ΡΟΖΑΒΑ

Αθήνα: Κυριακή 7 Απρίλη 2019 – 19:00 στο Κ*ΒΟΞ (Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, πλατεία Εξαρχείων)

Παρουσίαση του βιβλίου κ της καμπάνιας ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΗ ΡΟΖΑΒΑ (Make Rojava Green Again) από μέλος της Διεθνιστικής Κομμούνας της Ροζάβα (Internationalist Commune of Rojava)

σχετικά με το βιβλίο

εκδόσεις ΕΥΤΟΠΙΑ

Έκθεση αρχειακού υλικού για την αναρχική δράση και την απελευθερωτική σκέψη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980

Στα πλαίσια των Δύο Ημερών για το Βιβλίο, το Αρχείο και τη Μνήμη, που διοργανώνει η Ευτοπική Βιβλιοθήκη το Σάββατο 2 Ιούνη και την Κυριακή 3 Ιούνη (από τις 12 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ), θα γίνει και μία συζήτηση πάνω στην πρώτη έκδοση της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης με θέμα – Η αντίληψη των διωκτικών αρχών για τους αναρχικούς κατά την περίοδο της Δεύτερης Επταετίας (1974-1981). Η έκδοση αυτή είναι βασισμένη κατά έναν βαθμό σε σχετικά κρατικά έγγραφα που ασχολούνται με την ευρύτερη αντικαθεστωτική δραστηριοποίηση στην περιοχή της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Παράλληλα, στα πλαίσια του διημέρου αυτού, θα υπάρξει έκθεση αρχειακού υλικού εκείνης της περιόδου. Σε αυτό, εντάσσονται και δύο αναρχικές προκηρύξεις από τη Λειβαδιά, ακριβώς εκείνης της εποχής. Η πρώτη, η οποία έχει τίτλο “Λίγη γεύση αναρχίας” και κυκλοφόρησε από την “Ομάδα Αναρχικών Λειβαδιάς” τον Ιούνη του 1980, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Τον τελευταίο καιρό, με φανατική προσπάθεια γίνεται: έντονη διάδοση αφοριστικών επιθέτων (λάσπης) που αναφέρονται “προσδιοριστικά” πάνω στο ρόλο και στην ποιότητα των αναρχικών στη Λειβαδιά.

Δεν αντιπαραθέτουμε θέσεις ή απόψεις -είμαστε πολύ μακριά απ΄ αυτό. Συζητάμε και απευθυνόμαστε όπως σ΄αυτούς που έχουν ακόμα τη δυνατότητα – έστω και την ελάχιστη – μιας προσωπικής κρίσης και ζωής.

Είναι εύλογο να αποκαλεί η κυβέρνηση και τα κόμματα τους αναρχικούς ως προβοκάτορες και μισθωτούς της ΣΙΑ. Γιατί οι αναρχικοί αρνιόμαστε το δεσποτισμό των Κομμουνιστικών προτύπων όπως και την κοινωνία των Δυτικών “φιλελευθέρων” Δημοκρατιών.

Οι αναρχικοί γνωρίζουμε πως σε κανένα πλάτος και μήκος του πλανήτη μας δεν υπάρχει χώρος σεβασμού της ελευθερίας του ατόμου. Παντού οι ιδεολογίες, τα οικονομικά προγράμματα και οι πλαστές ανάγκες: προτείνουν στο λαό τη σημαία της στέρησης και της υποτέλειας.

[…]
Η επανάσταση είναι στάση ζωής και όχι ψήφου.
Δεν νοείται επανάσταση όταν ένα τμήμα του λαού επιδιώκει να γίνει καθεστώς βίας στο άλλο. Αυτό είναι αλλαγή φρουράς για την εξελικτική πορεία του κεφάλαιου-Κράτους.
Η επανάσταση δεν αφορά Κόμμα αλλά ολότητα.
Το Κόμμα παρεμποδίζει την επαναστατική και κοινωνική συνειδητοποίηση του ατόμου. Προωθεί την ομαδοποίηση και όχι την επαναστατικότητά του.
Το Κόμμα δεν ζητάει επαναστάτες, ζητάει ψηφοφόρους.
Το Κόμμα δεν ζητάει ελεύθερους, ζητάει πιστούς.

Το Κόμμα δεν ζητάει πολίτες, ζητάει υπηκόους.”

Σε μια άλλη προκήρυξη, με υπογραφή “Αναρχικοί, Λειβαδιά, Ιούνιος 1980”, που αναφέρεται σε ένα άρθρο της εφημερίδας Βοιωτική Ώρα, γράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Εργαζόμενοι της Λειβαδιάς,
Οι αναρχικοί είναι αυτοί που αγωνίζονταν μέσα στο Πολυτεχνείο, στην εργατιή συνέλευση και στα οδοφράγματα, μαζί με όλους τους εξεγερμένους, ενάντια στα αφεντικά και το κράτος.

Είναι αυτοί που επτά χρόνια τώρα αγωνίζονται μαζί σας στα οδοφράγματα της 23 Ιούλη και της 25 Μάη. Αυτοί που σήμερα σέρνονται κατά δεκάδες μέσα στα κρατητήρια και τις φυλακές, με τη συνενοχή της αντιπολίτευσης. Αυτοί που αγωνίζονται για τον κομμουνισμό και την ελευθερία.
Γιατί αγωνίζονται ενάντια σ΄ αυτούς που, σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη, κατέχουν τις τελειότερες μηχανές θανάτου και τα ανακριτικά γραφεία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές, τα ψυχιατρεία και τα μέσα ενημέρωσης. Ενάντια σ΄ αυτούς που προσπαθούν να σε συνθλίψουν, να σε σκοτώσουν και να σου αποσπάσουν αργότερα το νόημα ενός άμεσα βιωμένου παρελθόντος, όταν εσύ θα επιζητήσεις το τέλος της σημερινής απάνθρωπης κοινωνίας και τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αφεντικά.
[…]

Ενάντια σ΄ αυτούς, τους επίδοξους ιδιοκτήτες του προλεταριάτου, που κρυμμένοι αδἐξια πίσω από τα σφυροδρέπανα, θα επιζητήσουν να γίνουν τα νέα αφεντικά, και που ήδη σήμερα, έχοντας στην υπηρεσία τους τεράστια υλικά μέσα, προσπαθούν να καταστείλουν κάθε εκδήλωση ταξικής αυτονομίας των εργαζομένων.

Εκείνα τα γραπτά, εκείνης της εποχής, δεν έχουν μόνο ιστορική αξία αλλά φέρουν και μία πολιτική προσέγγιση αναφορικά με τη σχέση των αναρχικών με την τότε αριστερά που έχει ενδιαφέρον και στο σήμερα.

Ευτοπική Βιβλιοθήκη, Ιούνης 2018

* μέρος της έκθεσης του αρχειακού υλικού θα είναι επισκέψιμο για όλο τον Ιούνη *